Veel gestelde vragen

Het FODMaP-dieet is een moeilijk dieet en hierdoor krijgen we hieromtrent ook veel vragen. Hier kan je al van enkele vragen het antwoord vinden. Heb je zelf een vraag? Dan kan je deze steeds doormailen of versturen via ons contactformulier. We beantwoorden ze met plezier.

Bij FODMaP worden veel glutenvrije producten aangeraden, betekent dit dan dat ik glutenintolerantie heb?

Gluten en de FODMaP's hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. We zien dat gluten proteïnen of eiwitten zijn, terwijl dat het bij de FODMaP's om de koolhydraten draait. Een van de koolhydraten dat we gaan mijden tijdens het FODMaP-dieet zijn de fructanen, deze vinden we bijvoorbeeld terug in tarwe, maar ook in andere granen. 

 

Wat zien we nu, granen die gluten bevatten, bevatten vaak ook veel fructanen. Dit is dan ook de reden waarom er veel glutenvrije producten wel mogen. Maar we zien ook dat niet-glutenvrije producten kunnen, denk bijvoorbeeld aan spelt. Dit mag beperkt tijdens het FODMaP-dieet, maar dit bevat wel gluten. Ook producten die zeer rijk zijn aan gluten zoals bijvoorbeeld seitan (gemaakt van tarwe-proteïne) mogen tijdens het FODMaP-dieet.

 

Laat je ook niet misleiden, niet alle glutenvrije producten zijn ook FODMaP-vriendelijk. Het is belangrijk om steeds naar het etiket te kijken om zeker te zijn dat er geen ingrediënten inzitten die we beter vermijden. Zoals bijvoorbeeld honing, inuline en dergelijke.

Wat betekent FODMaP nu eigenlijk

FODMaP is eigenlijk een afkorting, het staat voor:

Dit zijn dan ook de groepen van koolhydraten die we moeten verminderen/vermijden tijdens het FODMaP-arm dieet. Het dieet noemt FODMaP-arm, we gaan dus niet FODMaP-vrij kunnen eten, maar het wel beperken. 

Mijn lactose-intolerantie test was negatief, moet ik deze dan nog schrappen tijdens de eliminatiefase?

Aangezien we de darmen tot rust willen laten komen en de darmen zo weinig mogelijk willen prikkelen gaan we tijdens de eliminatiefase nog steeds lactose schrappen. Dit omdat het kan zijn dat als het in combinatie met andere FODMaP's wordt gegeten dat je er misschien wel last van kan hebben of dat het afhankelijk is van de portie. Een kleine hoeveelheid lactose binnenkrijgen is geen enkel probleem, maar we gaan dit wel beperken. 

Als mijn product glutenvrij is, mag ik dit dan met zekerheid eten?

Hierboven heb ik er eigenlijk al het antwoord op gegeven. Neen, het is niet sowieso FODMaP-arm als het glutenvrij is. Zo kan het zijn dat er ingrediënt gebruikt zijn die heel hoog zijn in FODMaP's, daarnet heb ik het voorbeeld van inuline en honing gegeven. Dit zijn natuurlijk niet de enige zaken, we merken bijvoorbeeld ook dat bij de mengelingen van melen er soms kikkererwtenmeel of erwtenmeel gebruikt wordt. Dit gaan we dan natuurlijk ook niet mogen gebruiken. Bij alle producten geldt deze regel: Controleer altijd je etiket!

Mag ik alcohol drinken tijdens het FODMaP-dieet?

Er zijn verschillende soorten alcohol die FODMaP-arm zijn, dus dit kan zeker tijdens het FODMaP-dieet. Wel is het aan te raden om te letten op je portie en niet meer dan 1 eenheid te drinken per keer. Dit omdat alcohol een prikkelende werking kan hebben op de darmen en het hierdoor enkele PDS klachten kan gaan beïnvloeden. 

Ik heb af en toe last van mijn darmen, volg ik dan best het FODMaP-dieet?

Het FODMaP-dieet is niet iets wat we zomaar gaan doen en is enkel aan te raden bij mensen die effectief de diagnose hebben gekregen van prikkelbare darmsyndroom. Het kan altijd zijn dat er andere oorzaken zijn voor je darmklachten en daarom is het belangrijk om deze eerst te laten onderzoeken. Ook kan het zijn dat je reeds geholpen bent met een darmsparend dieet en dat je niet het FODMaP-dieet moet doen. 

Het klinkt allemaal zo moeilijk, hoe begin ik er dan best aan?

Het is inderdaad een ingewikkeld dieet en hierdoor is het ook moeilijk om er mee te starten. Het belangrijkste is dat je je goed voorbereidt, dit door er eerst en vooral veel over te lezen. Zodat je goed weet wat het dieet inhoudt en wat je gaat moeten doen. Daarnaast begin je er niet plots aan, maar het is belangrijk dat je het ook allemaal goed plant. Voor veel mensen kan het ook helpen om hierbij advies te gaan zoeken bij iemand. Let er dan wel op dat het iemand is die ervaring heeft met het FODMaP-dieet, zodat je onmiddellijk de juiste hulp krijgt. Zitten we te ver voor jou, dan kan je dit gerust mailen en geven we je met plezier contactgegevens door van andere diëtisten die hierin ook gespecialiseerd zijn (in jouw buurt).