Wil je starten met het FODMaP-dieet en dit met professionele begeleiding? Dan kan je hier lezen hoe wij precies te werk gaan. Het kan anders lijken dan bij andere diëten, maar dat komt omdat we het volledig hebben aangepast op het FODMaP-dieet. Heb je toch nog vragen voor ons? Dan kan je deze steeds stellen via mail of je kan een info-afspraak aanvragen. We helpen je dan met plezier verder.
We beginnen met de eliminatiefase, dit is tevens de strengste fase van het dieet. Hier worden alle FODMAP-rijke voedingsmiddelen vermeden om zo de darmen tot rust te laten komen. Ook gaan we hier al snel merken of het FODMAP-dieet iets voor jou is of niet. Samen spreken we af hoe lang deze eliminatiefase aangehouden moet worden. Dit door te kijken of de klachten al dan niet minderen.
Het eerste consult bij de eliminatiefase is een zeer uitgebreid consult omdat er hier veel in besproken moet worden. Je mag rekenen dat deze toch wel 2u30 tot 3u duurt. Tijdens dit consult bespreken we samen wat FODMaP is, kijken we wat je allemaal nog kan eten en hoe je je huidige eetpatroon kan aanpassen naar een gezond en FODMaP-vriendelijk patroon. We overlopen echt alles, zo leer je hoe je de etiketten moet evalueren, hoe je je eten kan plannen en nog veel meer. Tijdens deze consultatie krijg je ook al enkele zaken mee:
Na de consultatie maken we ook zo snel mogelijk je persoonlijk gezond en FODMaP-vriendelijk dagschema op zodat je zo snel mogelijk kan starten. Tijdens de consultatie bespreken we ook wanneer je effectief zal starten met de eliminatiefase.
Nadat je ongeveer een week bezig bent met de eliminatiefase nemen we contact met je op, dit kan via mail, telefonisch, skype, FaceTime of dergelijke. We spreken op voorhand af hoe dit contact zal verlopen en als het niet via mail is spreken we ook het moment af. Dit is om te kijken hoe alles lukt en of er nog geen vragen zijn. We willen er natuurlijk voor zorgen dat deze fase zo soepel mogelijk gaat verlopen, dus moet dit besproken worden.
Na een bepaalde periode (die we samen af spreken), komen we terug samen om eens te evalueren hoe deze eliminatiefase verloopt. We kijken dan ook samen hoe lang je deze eliminatiefase nog moet volgen om zo zeker te zijn dat je goed met de herintroductie kan beginnen. Bij deze consultatie breng je ook je eet- en klachtendagboekje mee zodat we samen alles goed kunnen bespreken en evalueren.
Als we de eliminatiefase hebben doorlopen, dan kunnen we beginnen met de herintroductiefase. Net voordat je ermee begint komen we samen (voor ongeveer 1u) en dan bespreken we uitgebreid samen hoe je deze fase moet aanpakken. We bespreken duidelijk wat er allemaal moet gebeuren en wat je ook moet noteren. Voor deze fase hebben we een handig boekje ontwikkeld om je hiermee terug verder te helpen. Dit alles om er zeker van te zijn dat je ook deze fase tot een goed einde kan brengen.
Net zoals bij de eliminatiefase gaan we je hier ook na ongeveer 1 week contacteren om samen te overlopen hoe alles lukt met de herintroductie en of alles duidelijk is voor de daarop volgende weken. We kijken ook of je denkt of het goed is om terug af te spreken na het einde van de herintroductie of dat we beter nog een online consult tussenin in plannen. Dit hangt natuurlijk af van persoon tot persoon.
Als we de herintroductie hebben doorlopen komen we terug samen om te evalueren hoe je dit moet interpreteren en hoe we je voeding verder kunnen uitbreiden. Eerst en vooral gaan we je verder helpen om een nieuwe manier van eten te ontwikkelen om dan effectief ook minder last te hebben en over te gaan in de stabilisatiefase. Ook geven we je nog praktische tips en tricks mee gekoppeld aan de zaken waar jij last van hebt.
Na het consult ontwikkelen we voor jou een nieuw dagschema en ook een nieuwe dieetlijst zodat je weet op wat je best allemaal let. Deze krijg je dan zo snel mogelijk van ons (we bespreken wanneer je deze mag verwachten). Ook kijken we in deze consultatie hoe we de opvolging verder zetten in de stabilisatiefase.
Dit is een opvolging om te kijken hoe het blijft lukken om op te letten en om te kijken of we bepaalde dingen eventueel nog eens kunnen uitproberen. Ook is het een moment waarop je al je vragen kan stellen. Hoe vaak je terug komt en om de hoeveel tijd bespreken we samen en hangt uiteraard af van persoon tot persoon. Vaak hangt dit ook af van op welke FODMaP's je reageert. Deze consulten zijn er om je verder te helpen om minder last te hebben en ook om je patroon zo gevarieerd mogelijk te houden. Dit om zeker te voorkomen dat er tekorten zouden optreden.