Boekweitbrood

Vandaag had ik een kookworkshop met glutenvrije producten en hebben we dus ook boekweitbrood gemaakt. Boekweit is geen graan, maar een zaad dat van nature glutenvrij is. Het voordeel met boekweit is, dat dit zorgt voor een stevig brood en het niet te makkelijk brokkelt, wat vaak wel het geval is bij glutenvrij brood. Het brood, al zeg ik het zelf, had een broodtextuur en aangename smaak. Dit natuurlijk als je graag de smaak van boekweit hebt, want deze is wel zeer typisch.

Naast het feit dat het meel dus mag tijdens het FODMaP-dieet, viel me op dat de andere ingrediënten ook geen probleem waren. Ook is het een van de simpelste broden die ik ken om te maken en daarom zeker een aanrader om te proberen. Tot nu toe is het mij al elke keer gelukt om te maken, het is alleen al 1 keer overgelopen tijdens het bakken. De oplossing was natuurlijk een grotere bakvorm gebruiken.

 

Hieronder kan je het receptje vinden om zelf dit heerlijke broodje te maken, want laat ons eerlijk zijn, het ziet er lekker uit. Naast het receptje heb ik ook gefilmd hoe je het brood kan maken. Zo krijg je een idee over hoe het deeg er moet uitzien, want eerlijkheidshalve, het ziet er soms uit alsof het volledig mis is, maar het lukt toch.

Ingrediënten:

 • 500g boekweitmeel
 • 500g spuitwater
 • 10g gist
 • 5g suiker (voor de gist)
 • 7g zout
 • 3 eieren

Bereidingswijze:

Meng het boekweitmeel samen met de gist en de suiker. Voeg als volgt het zout toe en meng dit ook onder het meel. Voeg het spuitwater en de eieren toe en roer alles goed met een garde. Je gaat merken dat je deeg eerder lijkt op pannenkoekenbeslag dan op een brooddeeg. Dit is normaal en je hoeft er dus zeker geen extra bloem aan toe te voegen. Dek je kom af met een propere handdoek en laat het beslag gedurende 45 minuten rijzen. Roer er daarna nog eens door en giet het beslag in een bakvorm. Let erop dat je de vorm maar voor 2/3 vult. Het deeg gaat nog verder rijzen en doordat het een redelijk dun beslag is, gaat dit er anders voor zorgen dat je bakvorm overloopt. Laat de bakvorm nog gedurende 45 minuten rijzen.

 

Nadien gaan we het brood bakken in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 30 minuten. Test of je brood genoeg heeft gebakken, dit kan je doen door er met een houten lepel lichtjes op te kloppen. Je brood moet dan hol klinken. Twijfel je? Dan kan je ook eens de kerntemperatuur meten, als dit 95°C is, dan is je brood gaar. Haal het brood uit de oven en onmiddellijk uit de vorm. Laat op een rooster afkoelen.

 

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  marthy (maandag, 30 maart 2020 16:02)

  Kan dit zelde recept ook met tarwemeel.?

 • #2

  Birgit (zondag, 13 december 2020 09:26)

  Ik heb gisteren voor de eerste maal boekweit brood gebakken .
  Door je goede instructies zit ik nu aan de ontbijttafel met een heerlijke boterham .
  Idd een typische smaak maar een aanrader die je nadien ook niet zuur opbreekt !��
  Dankjewel !