FODMaP en bouillon

Als we kijken naar bouillon, dan weten we al dat er hier heel veel zaken inzitten die niet mogen tijdens het FODMaP-dieet, namelijk prei (en dan natuurlijk het wit), ajuin, look en nog veel meer. Je kan er voor kiezen om zelf je bouillon te maken en deze dan in te vriezen. Ook kan je gebruik maken van de toegelaten kruiden om zo je soep op smaak te brengen. Maar heb je eens weinig tijd en wil je graag soep maken die je kan eten tijdens het FODMaP-dieet? Dan kunnen we ook enkele bouillonblokjes kopen in de winkel.

Kan ik nog bouillonblokjes kopen?

Hier kan ik gelukkig ja op antwoorden en nu in de winter waarbij soep 'vollenbak' aanwezig is, is dit een geruststelling. Natuurlijk gaan we niet alle bouillonblokjes zomaar mogen gebruiken, want het is steeds mogelijk dat er nog ingrediënten inzitten die niet mogen. Daarom dat ik hier een overzichtje heb gemaakt van de merken (met foto, zodat je voor de juiste kiest) en de ingrediënten. Alles wordt vandaag gecontroleerd, maar zoals je waarschijnlijk wel weet is het beter om nog eens te kijken voor de zekerheid. 

 

De lijst proberen we op geregelde tijdstippen aan te vullen. Heb je zelf varianten gevonden in de winkel die mogen? Laat het ons dan zeker weten en dan vullen we de lijst met plezier aan.

 

Maggi bouillon (de kleine blokjes)

 

 

Ingrediënten: zout, smaakversterkers (E621), glucosestroop, suiker, palmolie, aroma's (met tarwe, selderij), kleurstof (E150c), zonnebloemolie, specerijen (karwij, laurier, peper, nootmuskaat)

 

Te verkrijgen bij de Albert Heijn

 

Algemene opmerking: zoals je kan zien staat er wel bij aroma's (tarwe). Dit betekent dat er een aroma van tarwe inzit, maar als we kijken dan is dit te verwaarlozen naar de fructanen toe. Daarom dat je dit wel mag gebruiken tijdens zowel de eliminatiefase als de herintroductiefase. 

 

Knorr rundvlees bouillon

 

Ingrediënten: Zout, plantaardig vet (palm, sheaboter, salboter), smaakversterkers (E621, E627, E631), aardappelzetmeel, rundvleesextract 2,2%, suiker, maltodextrine, aroma (bevat MELK), kleurstof E150c, voedingszuur E330, specerijen (kurkuma, SELDERIJZAAD), peterselie.

 

Te verkrijgen bij de Albert Heijn.

 

Knorr kippenbouillon

 

Ingrediënten: Zout, plantaardig vet (palm, sheaboter, salboter), smaakversterkers (E621, E627, E631) , aardappelzetmeel, suiker, kippenvet 2%, aroma, specerijen (kurkuma, SELDERIJZAAD), wortel, gistextract, peterselie, kippenvleesextract 0,1%, karamelsiroop, maltodextrine, antioxidant E392

 

Te verkrijgen bij Albert Heijn, Delhaize (verpakking is lichtjes anders, met heldere soep en niet met soep).

 

Maggi bouillon rund

 

Ingrediënten: Gejodeerd zout, glucosestroop, gistextract, zonnebloemolie, aroma's (bevat GERST, SELDERIJ), suiker, rundvleespoeder 1,3%, kruiden en specerijen (peterselie, kurkuma, zwarte peper), antioxidant (rozemarijnextract).

 

 

Te verkrijgen bij Albert Heijn

 

AH bouillon kip

 

 

Ingrediënten: Water , 22% kippenvlees, tomatenpuree, zout, kippenvet, kippenextract, natuurlijk aroma, gehydrolyseerd plantaardig eiwit [maïs, raap, zonnebloem (in wisselende verhoudingen)], gekaramelliseerde suiker.

 

Te verkrijgen bij Albert Heijn.

Zoals al vermeld is deze lijst niet limitatief, we proberen deze aan te vullen. Vergeet ook niet dat als je deze bouillon wilt gebruiken dat je best ook nog eens kijkt of het etiket en de ingrediënten overeenkomen met deze hier op de website. Ook staat er bij in welke winkels je de producten kan vinden. 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Freya (vrijdag, 08 november 2019 13:05)

  De ingrediënten van de AH kippenbouillon in bokaal zijn gewijzigd. Er zijn enkele ingrediënten weggevallen en er staat nu specerijen bij zonder verdere definitie. Ik heb net gemaild naar AH om te vragen wat er juist in de specerijen zit.

 • #2

  katrien (vrijdag, 01 april 2022 10:43)

  Hallo,
  Op de verpakking van de kleine blokjes bouillon van Maggi lees ik nu andere ingrediënten: "gejodeerd zout, aroma's (bevat SELDERIJ), aardappelzetmeel, suiker, palmvet, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (TARWEGLUTEN, zout, zonnebloemolie), uien, knoflook, kleurstof (karamel), koriander, kruidnagel. Bevat mogelijk: MELK, EIEREN." Deze zijn dan niet meer low fodmap?